Świetna informacja dla jedzących makaron! Najnowsze badania przeprowadzone w tym miesiącu w Frontiers in Nutrition, badające diety dla dzieci i dorosłych spożywających makaron, opublikowało ciekawe informacje.
Okazuje się, że spożycie makaronu przez dzieci jak i dorosłych przyczynia się do lepszej jakości diety i lepszym spożyciem składników odżywczych niż w przypadku dzieci i osób dorosłych, którzy nie spożywają makaronu.
Również podczas oceny masy ciała nie zauważona żadnych powiązań u dorosłych mężczyzn jak i dzieci. Jednak dorosłe kobiety spożywające makaron wykazywały korzystny wynik zależny od wagi. Jedzenie makaronu u dorosłych kobiet miało wpływ na zmniejszenie się obwodu talii, masy ciała i wskaźnika (BMI).
Analiza została przeprowadzona przez Nutritional Strategies, Inc. na zlecenie National Pasta Association. A badaniu przenalizowano związek między spożyciem makaronu, niedoborem składników odżywczych zgodnie z wytycznymi żywieniowymi z 2015r. a jakością diety w porównaniu do jedzenia produktów innych niż makaron w populacji USA (dzieci w wieku 2-18 lat i dorośli +19lat). Jedzenie makaronu zakwalifikowano jako suche domowe i importowane odmiany makaronu wyprodukowane wyłączenie z pszenicy bez jaj. Na podstawie badania naukowcy zidentyfikowali mnóstwo pozytywnych wzorców, takich jak lepsza ogólna jakość diety, mniejsze ryzyko wystąpienia niedoborów (u dorosłych: żelazo, kwas foliowy, magnez i błonnik pokarmowy, u dzieci: kwas foliowy, żelazo, magnez, błonnik pokarmowy i witamina E). Nie zauważono różnic w całkowitym dziennym spożyciu kalorii i sodu ani żadnych istotnych związków z masą ciała, obwodem talii i wskaźnikiem masy ciała u dzieci i dorosłych i dorosłych mężczyzn. U dorosłych kobiet wiązało się z obniżeniem masy ciała i obwodem talii.
Najnowsze komentarze