Niezdrowe zupy

Wpływ chińskich zupek na naszą wagę

W ostatnich latach szaloną popularnością wśród młodych, żyjących w ciągłym biegu ludzi cieszą się błyskawiczne zupki, nazywane „chińskimi”. Są one bardzo tanie, doskonale „zapychają”, przez co nie odczuwamy głodu przez dłuższy czas po ich spożyciu, oraz przeważnie bardzo smakują, dzięki zastosowaniu licznych chemicznych „polepszaczy”.

Co tak naprawdę mają w swym składzie oraz czy zupki chińskie tuczą?

Popularne na naszym rynku zupki chińskie należą do tak zwanej żywności wysoko przetworzonej, która jest bardzo uboga w składniki odżywcze. Próżno w nich szukać witamin czy mikroelementów. Takie danie składa się z kiepskiej jakości makaronu, przygotowanego z oczyszczonej pszennej mąki o bardzo wysokim indeksie glikemicznym. Aby był tak smaczny, jest on w fabryce wstępnie smażony, przez co pochłania ogromne ilości tłuszczu! Znajdziemy tu ogromną ilość soli – aż 8 gramów, podczas gdy dzienna dawka dla dorosłego człowieka to 6 gramów… Skutkami „przesolenia” naszego organizmu mogą być: nadciśnienie tętnicze, udar mózgu i choroby kardiologiczne.

Zobacz również: https://gemini.pl/kategoria/zdrowie/uklad-krazenia/nadcisnienie

 

Author: kingakasperek.pl