Pasztet w wielu odsłonach

Pasztet to danie, które znane jest w Polsce od wieków. Rozpowszechniło się w czasach kiedy szlachta polowała w lasach na dziką zwierzynę. Wówczas Polacy rozsmakowali się w potrawach z Francji i zaczęli przyrządzać je na wiele sposobów. Z dzika, z kaczki czy z bażanta lub kuropatwy. Pieczony lub duszony, ze śliwką lub grzybami. Na dziesiątki sposobów pasztet zasmakował Polakom na kolejne stulecia. Chcesz przeczytać więcej o daniach z pasztetów? Zostań z nami aż do końca artykułu!

Nowe wcielenie pasztetów

Przez wiele dziesięcioleci pasztety przeszły swoje ewolucje i rewolucje. Z pewnością wegetarianizm był dla pasztetów nowym otwarciem, a nie końcem drogi. Okazuje się bowiem że tak, jak farsz do pierogów z mięsem można zrobić z soczewicy, tak i bez przeszkód możemy zrobić to z pasztetem. Eksperymenty neowegetarian sprawiły, że możemy cieszyć się dziesiątkami wegetariańskich pasztetów. I tak mamy pasztet warzywny, pasztet z kaszy, pasztet z ciecierzycy i fasoli czy pasztet z kaszy. Tak samo, jak w przypadku mięsnych pasztetów, można do nich dodać śliwki czy grzyby. Pasztety takie przechowujemy w lodówce i nadają się bardzo dobrze do smarowania pieczywa. Co ważne, pasztetów wegetariańskich nie musimy wcale piec po zrobieniu. Jeśli np. ugotujemy kasze lub soczewice, ugotujemy warzywa i zblendujemy ze sobą składniki na pastę, możemy taki pasztet podawać na zimno i przechowywać go w lodówce. Dobrym rozwiązaniem jest również zamknięcie pasztetu w słoik.

Pasztety to dania, które są bardzo uniwersalne i w swej prostocie ponadczasowe. Nie ważne, jaką dietę stosujemy, czy jesteśmy wegetarianami, czy może kochamy mięso. Pasztet będzie dla nas niemal zawsze dobrym rozwiązaniem. Pasztet mięsny z królika, dzięki swej delikatności będzie idealny dla dzieci. Pasztet z dziczyzny, fantastyczny dla gości, którzy wpadną z wizytą. Jeśli natomiast jesteśmy “wege” lub dbamy o linię, pasztety z ciecierzycy i soczewicy lub warzywne będą strzałem w dziesiątkę. Moc i aromat kulinarnych doznań, jakie czekają na nasze odkrycie wciąż jeszcze przed nami.

 

Author: kingakasperek.pl