Lody: Kiedy szkodzą?

Po lody chętnie sięgamy kiedy jest ciepło. Starajmy wybierać te, które zawierają tylko kilka składników: mleko, śmietankę, odrobinę cukru, naturalne dodatki smakowe: kakao, owoce, ziarna wanilii.
Starajmy unikać się tych sztucznie barwionych.

Po barwnikach (E-124), (E104), (E242), (E131) i brąz HT (E155) – mogą wystąpić wysypki, katar alergiczny, pokrzywka, astma, zaburzenia trawienia, nudności a nawet wymioty czy bóle brzucha.
Ostrożnie! Lody to najczęstszą przyczyną zatruć latem! Unikać należy tych, które zostały rozmrożone i ponownie zamrożone.

Jak rozpoznać, że lody były rozmrożone? Takie tracą swój kształt. Na takich pojemnikach tworzy się szklista warstewka zamrożonej wody.

Uważajcie na te składniki:
– Tłuszcze trans
Występują jako olej palmowy. Zwiększają stężenie tzw. złego cholesterolu, a obniżają poziom dobrego. Rośnie ryzyko miażdżycy, zawału i udaru.

– Syrop glukozowy

Lody zawierają różne typy cukrów, które kryją się pod różnymi nazwami, np. Karmel, Syrop glukozowy, czy glukozowo-fruktozowy. Syrop glukozowy jest wyjątkowo szkodliwy ponieważ bardzo łatwo się przyswaja i przyczynia się do otyłości, insulinooporności oraz cukrzycy typu II.

– Karagen
Według Międzynarodowej Agencji Badania Raka, karagen, uzyskiwany z alg przyczynia się do powstawania nowotworów złośliwych. Powoduje także uszkodzenia w układzie pokarmowym, głównie w błonie śluzowej żołądka i jelit.

Author: kingakasperek.pl