Dania jednogarnkowe są niezwykle proste w przygotowaniu, szybkie i sycące. Po ich przygotowaniu nie zostaje zbyt wiele brudnych naczyń, a większość z nich doskonale smakuje także po odgrzaniu następnego dnia. Przedstawiamy 3 szybkie i smaczne przepisy na dania jednogarnkowe!
1. Zagłębiowskie pieczonki
Pieczonki (zwane również duszonkami) to regionalne danie zagłębiowskie, które tradycyjnie przygotowuje się w żeliwnym garze na rozpalonym ognisku. Aby przygotować idealne pieczonki w piekarniku należy pokroić w plastry ziemniaki, buraki, marchew, cebulę, kiełbasę i boczek w niewielkie plasterki, a następnie układać w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Pieczonki należy piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut. Po nałożeniu na talerze warto doprawić danie pieprzem i solą oraz posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
2. Casserole z kurczakiem i ciecierzycą
Casserole to włoskie, jednogarnkowe danie na bazie kurczaka. Mięso należy zamarynować w marynacie z oleju roślinnego, czosnku, odrobiny oregano i papryki słodkiej oraz kilku kropel soku z cytryny. Całość podsmażamy, a następnie przekładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego i dodajemy przecier pomidorowy, czerwone wino, pokrojone marynowane sardele i wcześniej zamoczoną ciecierzycę. Potrawa powinna się piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni. Na ostatnie 15 minut pieczenia należy zdjąć pokrywkę naczynia żaroodpornego.
3. Leczo w różnych wydaniach
Tradycyjne leczo składa się jedynie z kiełbasy, papryki, cebuli i pomidorów – całość duszona jest na niewielkim ogniu w towarzystwie pikantnych, aromatycznych przypraw. Tą potrawę z łatwością możemy przyrządzić jednak z pozostałości, które zalegają nam w lodówce. Do leczo można dodać m.in. inne warzywa (pieczarki, cukinię, bakłażana, a nawet ogórka kiszonego) oraz mięsa i wędliny (podsmażoną szynkę, mięso z piersi kurczaka, boczek). Tak przygotowana potrawa świetnie komponuje się ze świeżym, pachnącym chlebem, ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Najnowsze komentarze