Wysłodki niemelasowane jako składnik paszowy.

Dbałość o zwierzęta hodowlane

Każdy gospodarz pragnący czerpać korzyści ze swych zwierząt hodowlanych za cel stawia sobie przede wszystkim ich zdrowie oraz dobrą kondycję. Chyba najlepszym sposobem do realizacji tego celu jest po prostu zapewnienie im odpowiednio zbilansowanego pożywienia, bogatego w niezbędne składniki. Do tych niezbędnych elementów żywienia zwierząt należą przede wszystkim witaminy, minerały oraz mikroelementy.
Wśród wielu obecnych na rynku składników wykorzystywanych w żywieniu zwierząt hodowlanych, warto zwrócić uwagę na wysłodki niemelasowane. Wysłodki niemelasowane to naturalny składnik paszowy pochodzenia roślinnego, jako odrzut w produkcji cukru, podczas przerobu buraków cukrowych.

Wysłodki te poprzez swoją stosunkowo łatwą dostępność oraz właściwości odżywcze, stanowią bogate źródło wartości żywieniowej dla koni, owiec, kóz czy innego rodzaju bydła. Wysłodki stanowią doskonałe uzupełnienie szczególnie końskiej diety w okresie zimowym, gdyż właśnie w tym czasie konie poprzez brak dostępu do świeżej trawy, nie mogą w sposób właściwy otrzymywać niezbędnych dla organizmu wartości odżywczych. Wysłodki jako składnik pasz, zalecany jest głównie w celach uzupełnienia diety oraz polecany podczas wszelkiego rodzaju zaburzeń trawienia oraz alergii.

Bardzo ważny jest odpowiedni dobór proporcji składników paszowych. Równie ważna jest również ilość zawartych w niej wysłodków. Wysłodki niemelasowane są o tyle zdrowsze od tych z zawartością melasy, gdyż są zdecydowanie uboższe w glukozę a przez to nie powodują otyłości zwierząt ani zaburzeń związanych z nadmiarem cukru we krwi, powodujących chwilowy wzrost aktywności zwierząt czy nawet problemów metabolicznych.

Właściwości oraz stosowanie

Jednym z głównych błędów podczas podawania wysłodków zwierzętom, jest podawanie ich w formie suchej. Dlatego zalecane jest ich namaczanie, najlepiej od kilku do kilkunastu godzin przez podaniem. Wysłodki dzięki swemu składowi, bogatemu we włókna, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz poprzez uprzednie namaczanie, dostarczają zwierzętom odpowiednia ilość wody.
Wysłodki to również bogate źródło białka. Białko to stanowi niemal 9% składu wysłodków, ale zarazem dwa razy mniej niż jest w nich surowych włókien. Aby dostarczyć zwierzętom odpowiednią ilość składników zawartych w wysłodkach, zaleca się podawanie ich w ilości około 2,3 kg na dobę. Jest to oczywiście uzależnione od wieku, wagi oraz budowy zwierzęcia.

Szczególnie cenionym składnikiem wysłodków są włókna. Dzięki swoim parametrom potrafią organizmom zwierzęcym dostarczyć wyjątkowo dużą ilość energii, a jest ona wyjątkowo istotna np. u koni roboczych. Włókna to również gwarancja zachowania odpowiedniej ciepłoty ciała zwierząt podczas sezonu zimowego. W szczególności u koni. Pomimo ich odporności na niesprzyjające warunki pogodowe, dostarczenie im odpowiedniej ilości objętościowej paszy, niewątpliwie wpłynie korzystnie na ich zdrowie oraz kondycję.

Wysłodki to również idealne zastąpienie owsa w diecie koni. Szczególnie tych źle reagujących na skrobię.

Author: kingakasperek.pl