Potrawy z patisonów

Potrawy z patisonów

Patison jest kolejnym warzywem królującym w sezonie jesiennym. Należy on do rodziny dyniowatych więc z pewnością przypadnie do gustu fanom dyni, czy też cukinii. Mimo, że nie jest tak popularny dania z jego udziałem nie są trudne do zrobienia, a możemy być pewni, że zachwycą nas smakiem. Do czego pasuje patison? W jakich potrawach możemy go spotkać? Patison może być przyrządzony na najróżniejsze sposoby; gotowany, pieczony, duszony – za każdym razem zachwyca czymś innym. Możemy go spotkać jako składnik domowych przetworów – jak np. patison w occie, który jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Możemy go wykorzystać jako egzotyczny zamiennik cukinii w tradycyjnym leczo. Czy też składnik zup, zapiekanek lub placków. Patisony są niskokaloryczne i posiadają wiele witamin i wartości odżywczych. Stąd też ich rosnąca popularność.

Patisony jak zrobić

Ile osób tyle najróżniejszych przepisów na sporządzenie patisona. Dodatkowo wszystkie je możemy modyfikować zależnie od naszego gustu. Jakie są najpopularniejsze sposoby przyrządzania patisona? W naszych spiżarniach często pojawia się to warzywo w formie marynowanej. Do przygotowania takich przetworów możemy wykorzystać nieco starsze egzemplarze. Jest to ważne ponieważ w innych wypadkach brane są pod uwagę zazwyczaj tylko młode, kilkudniowe okazy. Młode patisony o cienkiej skórce to idealny składnik na wszelkie sałatki. Nieco starsze warzywa przed użyciem jako dodatek do potraw należy odpowiednio oporządzić. To znaczy obrać, wyciągnąć miąższ i pokroić wedle uznania. Tak spreparowane patisony możemy dodać do potraw duszonych, lub podsmarzyć. Na pewno też powinniśmy spróbować innego przysmaku jakim są faszerowane patisony. Do tej potrawy możemy wykorzystać jako nadzienie mięsny lub grzybowy farsz. Jednym ze sposobów podawania patisona jest także pokrojenie go w cienkie paski, i podsmażenie na oleju w postaci frytek. Jeśli wcześniej nie słyszeliśmy o tym warzywie nie pozostaje nam nic innego niż wybrać przepis i zacząć eksperymentować.

 

Author: kingakasperek.pl